Előtte-utána: egy 30 éves komód átalakulása

Kedves anyósomtól kaptuk ezt a masszív, sokat látott, legalább 30 éves komódot még jó pár évvel ezelőtt. Az egyik albérletből vittük a másikba, mígnem végleges helyét a felépített házikónk tetőterén meg nem kapta. Ott is legalább két évet állt, mire eljutottam odáig, hogy egy új külsőt ajándékozzak neki, és a fakó színt egy sokkal frissebbre és világosabbra cseréljem.

Az eleve világos tetőteret még inkább világosítani és egyneműsíteni szerettem volna, erre pedig a semleges fehér szín a legjobb megoldás, hiszen amellett, hogy világosítja a helyiséget, optikailag is nagyobbnak tűnik a szoba tőle. Mivel szeretem a sárgaréz kiegészítőket, a fogantyúkra gyönyörű selymes, enyhén csillogó fémfestéket alkalmaztam. Nagyjából 20 000 forintból kijött az egész komód felújítása. Szerencsére szú okozta rágásnyomokat nem fedeztem fel a bútoron, és glettet sem kellett használnom, mivel nagyobb lyukakat vagy letört részeket sem találtam (látszik, hogy igazán erős, masszív faanyagról van szó), így rögtön nekiláthattam a felújításnak.

Régi komód felújítás előtt.

Hozzávalók:

  • Hammerite fényes arany fémfesték
  • Rapid zománcfesték (fára is) selyemfényű fehér színben
  • lakkbenzin hígító
  • két db ecset, egy vastagabb a bútorra, egy kisebb a fogantyúkhoz.
  • puha csiszolószivacs
  • paldó letakarásához szükséges újságpapír vagy fólia

Legelőször tiszta vízzel alaposan lemostam az egész komódot, erre azért van szükség, hogy a festés előtt a bútort megszabadístuk az esetleges portól, zsírtól, szennyeződéstől. Majd száradás után felvittem az első festékréteget. Pár órával később csiszolópapírral mentem végig rajta, hogy szép sima felüleletet kapjak. Utána ismét portalanítottam, majd 2x megismételtem a festést (fél, egy nap különbséggel).

A fogantyúkat nem szerettem volna lecserélni, ebben az esetben is a lefestése mellett döntöttem. Fényes arany fémfestékkel kentem le két rétegben őket.

Ahhoz képest, hogy az első ilyen bútorfelújításom volt, meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Az újítással a szoba is teljesen más karaktert kapott.

Régi komód felújítás után.
Régi komód felújítás után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük