5 tipp egy hangulatos terasz kialakításához

Akár egy picike balkont, akár egy nagyobb teraszt szeretnél hangulatossá és otthonossá tenni, a hívogató miliő megteremtéséhez érdemes az alábbi tippeket megfogadnod.

1. Többféleképpen felhasználható darabok

Minél kisebb az erkélyed vagy a teraszod, annál kevesebb anyagi ráfordítással tudod otthonosabbá varázsolni. A többféleképpen felhasználható darabokkal sokat tudsz spórolni, például raklapokból remek ülőalkalmatosság vagy lerakodóasztal készülhet. A raklapot először alaposan meg kell csiszolni, hogy eltávolítsd róla a szálkás, egyenetlen felületeket, a gyenge rögzítéseket pedig szögekkel erősítsd meg. Ezután érdemes favédő szerrel kezelni, amely megvédi az időjárás káros hatásaitól, valamint a rovaroktól, gombáktól is. Előbb alapozófestékkel, majd kültéri lazúrral érdemes bevonni a bútort. A raklapot hagyhatod eredeti natúr színében is, de ha a kerted, házad stílusa vagy akár a hangulatod megkívánja, akkor bármilyen más színt is választhatsz. A raklapra matracot, plédet és pihe puha párnákat helyezz, így sokkal kuckósabbá varázsolhatod az erkélyed!

2. Időtálló darabok

Fontos, hogy a terasz vagy az erkély a ház stílusának harmonikus folytatása legyen, azaz ugyanazokkal a bútorokkal vagy kiegészítőkkel lehet operálni, amelyek jelen vannak otthonodban is. Kültérre érdemes ellenálló, magas minőségű anyagokat választanod, így később sem kell aggódnod az eső vagy az UV-sugarak miatt.

3. Szőnyeg

Még otthonosabbá, szinte szobaszerűvé teheted a teraszt, ha beszerzel egy kültéri szőnyeget. Érdemes olyan anyagút választani, amelyek jól reagálnak az időjárási viszonyokra, nem csúsznak, gyorsan száradnak, könnyen tisztán tarthatók és UV állók. Tökéletes választás a kókusz, szizál, bambuszalapanyagú vagy a szintetikus polipropilén szőnyeg, utóbbi előnye a megfizethető ár, tartósság és könnyű gondozás, ugyanakkor azt is fontos észben tartani, hogy nem környezetbarát anyagról van szó.

4. Kaspók, kosarak, zöld növények

A dekorációk kiválasztásánál érdemes előnyben részesíteni a természetes anyagokat. Nem csak esztétikai, de tárolási funkciót is betöltenek például a fonott kosarak, amelyeket akár dohányzóasztalnak vagy kaspónak is használhatsz. A kicsi és nagy virágcserepek is elegáns és természetközeli megjelenést kölcsönöznek a terasznak.

5. Világítás

Amennyiben szeretnéd, hogy a teraszod vagy erkélyed igazán hangulatos kis oázisa legyen a lakásnak, szerezz be pár nagyobb mécsestartót és lámpafüzért, amennyiben külső dugaljak is elhelyezésre kerültek, olvasólámpával is fokozhatod a helyiség hangulatát. Már csak egy pohár finom bor és a kedvenc könyved kell hozzá, hogy igazán otthon érezd magad a teraszodon. Ugye, már el is képzelted?