5 szín, amit semmiképp se válassz a fürdőszobádba!

Tudtad, hogy egész életünk során nagyjából másfél évet töltünk a fürdőszobában? A konyha mellett ez az a helyiség, ahol napi szinten többször megfordulunk, legyen szó reggeli készülődésről vagy akár egy esti relaxáló habfürdőzésről, így fontos, hogy olyan oázisa legyen az otthonunknak, ahol egy hosszú nap után megpihenünk és feltöltődünk. Amennyiben épp azon gondolkozol, hogy hogyan tudnád ráncba szedni kicsit a fürdőszobád, mutatom, melyek azok a színek, amelyeket semmiképp se válassz!

Élénk fehér

A klasszikus fehér szín alapjáraton egy Jolly Joker, ami bármelyik helyiségbe könnyedén bevethető, hiszen optikailag világosítja és tágítja a teret, de itt sem mindegy, hogy a fehér mely árnyalatát képzeljük el a falra. A színkollekció a hófehértől a törtfehéren és krémfehéren át az elefántcsontfehérig vagy az opálfehérig számos választást kínál, mégis, a szakértők szerint az egyik legrosszabb választás a fürdőszobába az élénk fehér. Stefan és Maegan Bucur tervezők szerint amikor a zuhany gőze érintkezik az élénk fehér falakkal, az rövid távon csúnya foltokat eredményez, nem beszélve arról, hogy ez egy olyan kicsi helyiség, ahol az emberek lemossák magukról a szennyeződéseket, ezáltal a falak is könnyebben foltosodhatnak.  

Barackvirág

Az élénk színek és merészebb tónusok nem valóak falra, a korábban nagy népszerűségnek örvendő barackvirágszín a helyiséget ma már picit elavulttá teszi. Ha mindenképp szeretnéd ezt a színt bevinni a fürdőszobába, tedd kiegészítők formájában, galambszürkével és halvány jégkékkel is kombinálhatod, vagy válaszd lágyabb, pasztellesebb árnyalatát. Az is remek megoldás, ha olyan tapétát választasz, amelyben megjelenik ez a szín.

Fekete

A ház legkisebb helyiségéről lévén szó a komplett fekete falak sem jelentenek jó megoldást. Egyrészt összenyomják a teret, és picit nyomasztó hatást keltenek, másrészt elnyelik a fényt, ezáltal megnehezíthetik az olyan tevékenységeket, mint például a sminkelést, borotválást. Elegáns hatást kelt, és nem túlzó, ha a fekete csak a padlólapon vagy a szaniterek színében köszön vissza, de pici fürdőszoba esetén mindenképp érdemes valamilyen világos vagy fa hatású burkolatot és falszínt választani ennek ellensúlyozására.

Piros/vörös

A vörös az egyik legvitatottabb választás, ha belső terekről van szó – és ez alól a fürdőszoba sem kivétel. A vörös szín stimulálja az elmét, energikusságot, erőt, ugyanakkor túl nagy dózisban nyugtalanságot okozhat, így pont ellenkező hatást ér el, mint amit valójában a fürdőszobában érezni szeretnénk egy hosszú, fárasztó nap után. Ha mindenképp ragaszkodsz ehhez a vibráló színhez, válassz egy-egy bútordarabot, amellyel feldobhatod és merésszé teheted a fürdőszobád, de az is remek választás, ha a textilekben, kiegészítőkben jeleníted meg ezt az élénk színt. 

Zöldesbarna

2016-ban a szakértők a Pantone 448C-t választották a világ legcsúnyább színének, erről sok forrást találhatsz az interneten. A zöldesbarna árnyalatot nem érdemes a kicsi terekben alkalmazni, hiszen amellett, hogy összenyomja a teret, „piszkos” hatást kelt, nem véletlen, hogy színét a szennyvízével, penésszel hozták összefüggésbe.

A sötét színek azért sem a legmegfelelőbbek a fürdőszobába, mivel a penészgombák úgy megtelepszenek, hogy talán hosszú ideig észre sem vesszük őket. A barna színt gyönyörű fa felületekkel is be tudjuk vinni a helyiségbe.