Így tervezd meg pontosan az otthonod világítását!

Egy otthon világításának megtervezése bizony hosszú folyamat, amelynek során rengeteg kérdéssel találjuk szembe magunkat: milyen típusú világítást válasszunk, pontosan hova kerüljenek a lámpatestek, milyen színhőmérsékletű izzókat szerezzünk be, és főként, a betervezett lámpáink elegendő fényt adnak-e majd a helyiségnek. Ne feledd, megfelelő világítással sokat javíthatsz a térérzeten, egy rosszul kialakított koncepcióval azonban egy jól megtervezett otthont is könnyen elronthatsz!

Így számold ki, mennyi fényre van szükséged egy adott helyiségben

Az egyik legmeghatározóbb tulajdonság a fényforrásoknál a fényáram, vagy más néven fényerő, amely megadja az izzó által kibocsájtott teljes sugárzott fény mennyiségét. Míg korábban a boltok polcain minél erősebb égőt szerettél volna, annál több wattos izzót kellet választanod, ami több energiafogyasztást, azaz magasabb számlát jelentett, ma már a fény erősségét Watt helyett Lumenben (lm) számolják és ugyanazt a fényáramot kisebb teljesítmény mellett érik el, így költséghatékonyabb megoldást jelent egyben.

Na de hogyan számoljuk ki, mennyi Lumenre van szükségünk? Ehhez elöljáróban érdemes megismerkedni a Lux kifejezéssel.

A Lux a megvilágítás mértékegysége. Egy Lux az a megvilágítás, amelyet 1 Lumen fényáram 1 négyzetméteren létrehoz. Egyszerűbben fogalmazva a Lux-szal az egy négyzetméterre eső fényt mérjük. Luxban meg lehet határozni általánosan az egyes helyiségekhez szükséges megvilágítást. A helyiségek megvilágítása 100-500 lx között mozog, az alábbiakkal te is nyugodtan számolhatsz:

Nappali: általánosan 150 lx

Konyha: 200-250 lx, munkafelület 350 lx

Étkező: 120-150 lx

Háló: 100-150 lx

Gyerekszoba: 200- 250 lx

Fürdő: 200 lx, de fürdőszobai megvilágításhoz 300-400 lx

WC: 100 lx

Közlekedő, előszoba: 100-120 lx

Ahogy látod, helyiségeken belül más-más megvilágításra van szükség. Ahhoz, hogy kiszámold, mennyi Lumenre lesz szükséged a szobában, egy egyszerű képlettel számolj:

Lux=Lm
        m2

Ha például egy 17 négyzetméteres nappali világítását szeretnénk megtervezni, a 150 lx-ot szorozzuk meg 17-el, így megkapjuk az adott helyiségben szükséges Lument, ami 2 550 lesz.

150 = x Lm
             17

x= 2550 lumen

Itt pedig egy remek táblázat arra, hogy a 2550 lumen hány wattnak felel meg, illetve hány fényforrást érdemes betervezni az adott helyiségbe:

Azt tudjuk, hogy a nappalinkba 2550 lumen kell, energiatakarékosság szempontjából pedig LED lámpával kalkuláljunk. Ahhoz, hogy meglegyen a 2550 lumen, vagy nagyjából 2 db 18 Wattos LED-re, vagy akár 3 db 10 Wattos LED égőre van szükség. 

Ebből a példából is jól láthatod, érdemes energiát és időt szánnod minden egyes helyiség világításának megtervezésére, hiszen könnyen lehet, hogy több vagy kevesebb izzót veszel, mint amennyire valójában szükséged lenne, felesleges köröket futva. Amennyiben úgy érzed, egyedül nem megy, jelentkezz konzultációmra, ahol személyre szabva tervezzük meg otthonod világítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük